با احتیاط قهوه بنوشید!
قهوه نوشیدنی خوش طعمی است که طرفداران خاص خود را دارد. پژوهش های زیادی نشان داده که نوشیدن روزانه قهوه می تواند در پیشگیری و درمان برخی بیماری ها مفید عمل کند. اما در کنار تاثیرات مثبت قهوه، مصرف این نوشیدنی برای برخی افراد با عوارضی همراه است که باید به آن دقت شود. در این مقاله به عوارض و مضرات نوشیدن قهوه می پردازیم.
نوشیدنی ممنوعه برای افراد مضطرب
اگر جزو کسانی هستید که زیاد دچار حالت نگرانی و اضطراب می شوید، توصیه می کنیم قهوه نخورید! برخی افراد به دلایل مختلفی از جمله وراثت، تجارب ناخوشایند و … مستعد و حساس هستند و در موقعیت های مختلف دچار احساس نگرانی، دلشوره و ترس می شوند. اگر حملات اضطراب ادامه پیدا کند، ممکن است منجر به آگورافوبیا یا بیماری ترس از شلوغی شود. فرد نگران پس از مدتی انزوا طلب شده و متحمل آسیب های روحی بیشتری خواهد شد.
تحقیقات نشان داده است که کافئین بر روی سیستم اعصاب مرکزی تاثیر گذاشته و دچار حساسیت زیاد فرد می شود. حملات اضطرابی در زن ها بیشتر شایع است. محققان مرکز ملی تحقیقات سلامت روانی، توصیه می کنند اگر شما به حمله های وحشت و اضطرابی حساس هستید، بهتر است از خوردن قهوه اجتناب کنید. طبق آزمایش هایی که دانشمندان به عمل آوردند مصرف روزانه حتی یک الی دو فنجان قهوه نیز در برخی افراد حملات وحشت ایجاد کرده است.
سردرد دارم؛ نوشیدن قهوه کمک می کند؟!
برخی افراد برای رفع سردرد، قهوه می نوشند. اما تحقیقات نشان داده است قهوه برای برخی افراد عاملی برای سردرد می باشد. در عین حال اگر شما در طول هفته به صورت مرتب قهوه مصرف می کند و مقدار معینی کافئین به بدن خود می رسانید، ولی ناگهان طی یک الی دو روز دیگر قهوه ننوشید، دچار سردرد خواهید شد. مصرف کم کافئین یا مصرف نکردن آن به طور کل می توانید شما را از این عارضه حفظ کند.
برای خواب بهتر، کمتر قهوه بنوشید
یکی از مضرات قهوه، تاثیر آن بر خواب است. برای خواب بهتر در اوایل شب و قبل از خواب قهوه ننوشید. بررسی های نوار مغزی (EEG) نشان می دهد خوردن کافئین خالص یا خوردن قهوه در روند طبیعی امواج مغزی در مدت خواب، تغییراتی ایجاد می کند و باعث یک خواب ناراحت و غیر عمیق می شود. خوردن کافئین باعث می شود فرد دیرتر به خواب برود. همچنین کافئین باعث می شود طول مدت خواب بیشتر شود ولی مدت خواب عمیق را کمتر می کند. طبق بررسی کارشناسان انجمن روانپزشکان امریکا، نوشیدن قهوه زیاد باعث ایجاد اضطراب، ناراحتی،تحریک پذیری زیاد، بی خوابی، حرکت غیر ارادی عضلات، سر درد، ادرار زیاد، ناراحتی های گوارشی و ناراحتی های قلبی می شود.
نکته ای که باید به آن توجه داشت این است عکس العمل افراد در برابر قهوه متفاوت است. برخی افراد هیچ کدام از عوارض بالا را با مصرف قهوه تجربه نمی کنند. در سال 1985 در استرالیا دانشمندان پزشکی پژوهشی روی 4558 نفر که عادت به مصرف قهوه داشتند، انجام دادند. بیشتر این افراد از ناراحتی هایی نظیر تپش قلب،سوهاضمه، لرزش و رعشه، سر درد و بی خوابی رنج می بردند. نتیجه این پژوهش بر این شد که مصرف 4 الی 5 فنجان نوشیدنی می تواند دلیل یک چهارم ناراحتی ها باشد.
اگر بیماری قلبی دارید، قهوه نخورید!
نوشیدن زیاد قهوه احتمال ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد. محققین دانشگاه هاپکینز نشان می دهد مردانی که روزانه 5 فنجان یا بیشتر قهوه می خورند، 3 برابر بیشتر احتمال دارد به بیماری قلبی دچار شوند. همچنین زنانی که 6 فنجان قهوه یا بیشتر می نوشند، دو و نیم برابر از سایر زن ها از حمله های قلبی رنج می برند. بررسی 24 پژوهش علمی بین المللی نشان می دهد قهوه ممکن است کلسترول خون را در برخی اشخاص تا حد کمی افزایش دهد.
اثر قهوه بر روی خانم های باردار
یکی از مضرات قهوه که بیشتر ما با آن آشنایی داریم، تاثیر مخرب آن بر جنین می باشد. سازمان نظارت بر مواد خوراکی و دارویی امریکای شمالی در سال 1980 توصیه نموده است که زنان باردار نباید روزانه بیش از 2 فنجان قهوه بنشند زیرا می تواند آثار نا مطلوبی بر جنین و زایمان بگذارد. در مطالعهای دیگر در مرکز مطالعات کایسر در آمریکا انجام شده، مشخص شده مصرف بیش از ۲۰۰ میلیگرم کافئین در روز، در ماههای اول بارداری، میتواند احتمال سقط جنین را افزایش دهد. لازم به ذکر است این تحقیق صرفا بر روی کافئین انجام شده است. کافئین میتواند در نوشیدنیهای مختلف وجود داشته باشد؛ از جمله در چای، نوشابههای کولادار، نوشابههای موسوم به «انرژیزا» و همچنین شکلات و صد البته قهوه!
هماکنون مراکز ارائه استانداردهای غذایی، مانند اداره استاندارد تغذیهای انگلستان، میزان کافئین مجاز مصرفی برای زنان باردار را ۳۰۰ میلیگرم اعلام کردهاند و تصریح شده که مقادیر کمتر از این برای زنان باردار هیچگونه خطری ندارد.
میزان کافئین قهوه
این میزان کافئین تقریبا معادل ۴ فنجان متوسط قهوه معمولی است. در مطالعه جدید مقادیر کمتر هم خطرناک توصیف شده، چنانکه مطالعات نشان داده احتمال سقط جنین در بین زنانی که تا هفته بیستم بارداری، ۲۰۰ میلیگرم کافئین دریافت میکردند، ۱۵ درصد بود؛ در حالی که این رقم در بین سایرین، ۱۲ درصد بود و با افزایش میزان کافئین دریافتی، احتمال سقط جنین نیز تا ۲۵ درصد بیشتر میشد.
براساس مطالعات گوناگونی که پیش ازاین انجام شده بود، مشخص شده که کافئین از جفت عبور میکند و به جنین میرسد.
کاهش رشد جنین با کافئین
با این حال اثر آن در کاهش رشد جنین هنوز اثبات نشده و حتی در برخی مطالعات رد شده بود. به عنوان مثال، مطالعهای که سال ۲۰۰۳ در موسسه تحقیقاتی کارولینسکای سوئد و با همکاری دانشگاه «اوپسالا» انجام شده بود، تاثیر کافئین و قهوه را بر کاهش رشد جنین رد کرده بود.
با وجود دقت و جامعیت این مطالعه خاص، باز هم اداره استانداردهای تغذیهای انگلستان اعلام کرده که قصد ندارد در محدوده مجاز مصرف کافئین برای زنان باردار تجدید نظر کند. به گفته کارشناسان این اداره، برای تعیین استانداردهای تغذیهای، باید مطالعات متعدد صورت گیرد تا فایده محدودیتهای بیشتر روشنتر شود.
اما همانطور که اشاره شد، این مطالعه جدید، که در آخرین شماره نشریه «بیماریهای زنان و زایمان آمریکا» منتشر شده، هشدارهای جدی در مورد مصرف کافئین بر برای زنان باردار میدهد. به گفته این محققان، از آنجا که احتمال از دست رفتن زودرس بارداری، به خصوص در ماههای اول، بسیار زیاد است، به همه زنان باردار توصیه میشود در این دوره تا آنجا که ممکن است از نوشیدنیهای حاوی کافئین از جمله قهوه اجتناب کنند.
اشتراک گذاری