فرآوری نیمه شسته در قهوه چیست؟
فراوری قهوه، فرایندی است که بتوانیم هسته میوه قهوه را به دانه سبز و خام قهوه تبدیل نماییم. روشهای مختلفی برای فراوری قهوه وجود دارد. از روش سنتی یا خشک که زیر آفتاب خشک میشود تا غوطه وری با دی اکسید کربن. در این مطلب شما را با روش فرآوری قهوه سبز به صورت نیمه شسته آشنا میکنیم.
فراوری قهوه سبز بنا به منطقه متفاوت انجام می گیرد. برخی از کشورها علاوه بر روش های مرسومی که در فرآوری است، مانند طبیعی و یا شسته، ترکیبی از دو یا چند روش را نیز به کار می برند که این امر باعث به وجود آمدن طعم متفاوتی در قهوه می شود. یکی از روش های رایج در کشور اندونزی مخصوصا منطقه سوماترا، روش نیمه شسته (پوست کنده خیس) نام دارد. قبل از دهه 1970 ، سوماترا نیز مانند دیگر کشورها دو روش متدوال خیس یا خشک را برای فرآوری قهوه خود انتخای می کرد. اما به دلیل درخواست بازار، روش نیمه شسته نیز به دیگر روش های فرآوری اضافه شد.
در این روش پس از آن که گیلاس های قهوه چیده شد، در مدت کوتاهی خشک می شوند. این خشک شدن بین 30 تا 35 درصد رطوبت باقی می ماند، این در حالی است در سایر فرآوری ها 11 الی 12 درصد رطوبت باقی می ماند. سپس پوست و پالپ گیلاس قهوه با دستگاه های کوچک در مزرعه جدا می شود. خشک شدن برای بار دوم باعث می شود دانه ها رنگ سبز پررنگی را از خود نشان دهند. پس از آن دانه ها همراه با موسیلاژ چسبیده به خود در مخازن پلاستیک یا کیسه های کنفی نگهداری می شوند.
موسیلاژ چه می کند؟
موسیلاژ چسبیده به دانه ها باعث می شود میکروارگانیسم ها به دانه دسترسی داشته باشند و قند ها، اسید ها، رطوبت و دیگر ترکیبات قهوه را تغییر دهند. میکروارگانیسم ، همان میکروب های ریزی است که از طریق میکروسکوب قابل مشاهده است. پس از آن قهوه با رطوبت بالایی که هنوز در خود دارد، فروخته می شود. پس از آن موسیلاژ قهوه به صورت تخصصی جدا می شود. سپس دانه ها مجددا خشک می شود. مدت زمان خشک شدن این مرحله تا زمانی است که به بتوان آن را نگهداری کرد.
روش نیمه شسته باید در آب و هوایی با رطوبت بالا و ابری صورت پذیرد. همچنین این روش این امکان را می دهد تا تولید کنندگان انعطاف پذیری بیشتری در هنگام تحویل محصول داشته باشند که این امر برای کشاورزان در مناطق دور افتاده بسیار مهم است.
بسیاری از مردم فکر می کنند که روش فر آوری سوت کنده خیس باعث به وجود آمدن نقص هایی در دان قهوه می شود. اما در واقع قهوه نیمه شسته اسیدیته کمتری دارد. اسیدیته همان ترش مزگی قهوه است که در دهان احساس می شود. همچنین تن واری قهوه نیز بیشتر می شود. تن واری طعمی از قهوه است که در هنگام خوردن قهوه در کام احساس می نمایید. اما در عین حال این فراوری منجر می شود قهوه طعم های ناخوشایندی مانند چوبی، خاکی، ادویه ای، کپکی، تنباکویی و چرمی درون خود ایجاد کند.
در نهایت باید گفت هنوز این نوع قهوه خواستار زیادی دارد، روش نیمه شسته به طور فعال صورت می گیرد.
اشتراک گذاری